Wczytuję dane...
Waga: 0.2 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Sprzedanych produktów: 0
EAN: 9788381386135
Wysyłka od: 8.57 PLN
Kraków, dawna siedziba polskich królów, miasto o bogatej historii, kulturze i tradycji, wyróżnia się na mapie Europy także pod względem sztuki przyrządzania posiłków. Dowodem tego jest przyznany mu w 2018 roku tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Krakowski Festiwal Pierogów, Święto Obwarzanka, Krakowskie Zapusty czy miejski street food, który można wywodzić od tradycyjnych średniowiecznych straganów z żywnością dla mieszczan, kupców i studentów, były asumptem dla Mieczysława Czumy i Leszka Mazana do badań, poznania i przedstawienie Czytelnikowi kulinarnego Krakowa w książce Smoczy apetyt.
To niezwykła opowieść o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski. Cechuje się humorem oraz daje wyobrażenie o ogromnej erudycji autorów, których wiedza o produktach, przygotowaniu i podawaniu posiłków (zarówno w zaciszu zwykłych krakowskich domów, jak i na wystawnym dworze królewskim, magnackim czy u bogatych mieszczan) wzbudza podziw i uznanie.

Azymut

  • Autor: 

    Mieczysław Czuma, Leszek Mazan

  • Format: 

    235x155 mm

  • Ilość stron: 

    209

  • ISBN: 

    9788381386135

  • Oprawa: 

    twarda

  • Rok wydania: 

    2022

Polecamy