Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 6.69 PLN

Francuzi wprowadzili do kart wielu restauracji różne przepisy na przyrządzanie potraw z kaczek. 
Jednak kaczka w pomarańczach zyskała szczególnie wielu zwolenników ze względu na wyjątkowy smak. 
Polana na półmisku sosem z dodatkiem likieru przybrana fantazyjnie pokrojoną skórką pomarańczową i cząstkami tego owocu, 
przedstawia się wyjątkowo efektownie. W paryskiej restauracji „Tour d'Ar-gent" jest nawet specjalna lista z nazwiskami gości, 
którym serwuje się kaczkę przyrządzoną w ich obecności.
Do dziś żywa jest w stolicy Austrii tradycja uświetniania różnych uroczystości wspaniałym tortem czekoladowym. 
Obecnie tajemnica przy-gotowania ciasta i glazury nie jest tak ściśle strzeżona jak dawniej i 
każdy może sam przygotować sobie w domu na podstawie podanego w książce przepisu,
 ten atrakcyjny tort. Jego sławę zawdzięczamy Franzowi Sacherowi. Zostawił on wiedeńczykom w spuściźnie nie tylko przepis, 
ale i spór — rozstrzygnięty dopiero po latach — dotyczący prawa przyrządzania i sprzedaży tego specjału.

książka

  • Autor: 

    Barbara Pokorska

  • Wydawnictwo: 

    Watra

  • ISBN: 

    83-225-0365-2

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Ilość stron: 

    136

  • Waga: 

    0,28

  • Stan: 

    Dobry+