Menu
Czego szukasz?
Koszyk
CZARNE

KAPŁONY I SZCZEŻUJE. OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ...

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

MAGDALENA KASPRZYK-CHEVRIAUX,JAROSŁAW DUMANOWSKI, CZARNE, 2024-10-29, 9788383960029

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.

Gdy dzisiejsi...

Przejdź do pełnego opisu
42,33 zł
Cena w innych sklepach: 74,90 zł
szt.
Dostępność:
powyżej 20 szt.
Czas wysyłki: 2 dni

Kod produktu: 9788383960029

Opis

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.

Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.

Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.

Autorzy „Kapłonów i szczeżui” to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.

AUTOR MAGDALENA KASPRZYK-CHEVRIAUX,JAROSŁAW DUMANOWSKI
TYTUŁ KAPŁONY I SZCZEŻUJE. OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ WYD. 3
WYDAWCA CZARNE
ROK WYDANIA 2024-10-29
FORMAT 142 X 225 MM
OPRAWA TWARDA
ILOŚĆ STRON 336
EAN 9788383960029
(30842998)

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz