Menu
Czego szukasz?
Koszyk
OTWARTE

KELNER W PARYŻU. CO UKRYWA STOLICA SMAKU?

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

EDWARD CHISHOLM, OTWARTE, 2024-03-27, 9788381353700

Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni

„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.

...

Przejdź do pełnego opisu
41,63 zł
Cena w innych sklepach: 59,98 zł
szt.
Dostępność:
poniżej 10 szt.
Czas wysyłki: 2 dni

Kod produktu: 9788381353700

Opis

Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni

„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.

Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.

Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.

Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.

AUTOR EDWARD CHISHOLM
TYTUŁ KELNER W PARYŻU. CO UKRYWA STOLICA SMAKU?
WYDAWCA OTWARTE
ROK WYDANIA 2024-03-27
FORMAT 135 X 215 MM
OPRAWA MIĘKKA ZE SKRZYDEŁKAMI
ILOŚĆ STRON 464
EAN 9788381353700
Znajdź podobne według klucza:
(30820076)

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz