KELNER W PARYŻU. CO UKRYWA STOLICA SMAKU?
EDWARD CHISHOLM, OTWARTE, 2024-03-27, 9788381353700
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni
„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.
...Kod produktu: 9788381353700
Opis
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni
„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.
Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.
„Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.
Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.
AUTOR | EDWARD CHISHOLM |
TYTUŁ | KELNER W PARYŻU. CO UKRYWA STOLICA SMAKU? |
WYDAWCA | OTWARTE |
ROK WYDANIA | 2024-03-27 |
FORMAT | 135 X 215 MM |
OPRAWA | MIĘKKA ZE SKRZYDEŁKAMI |
ILOŚĆ STRON | 464 |
EAN | 9788381353700 |
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.